Theaterproductiehuis Zeelandia is organisator van het Zeeland Nazomerfestival

Theater Zeelandia

Zeeland Nazomerfestival 2014

Het Zeeland Nazomerfestival 2014 is er van dinsdag 26 augustus tot en met 6 september. Theatervoorstellingen op unieke locaties in Zeeland blijven het handelsmerk van Zeeland Nazomerfestival. Met in 2014 twee nieuwe stukken die in opdracht van Theaterproductiehuis Zeelandia worden geschreven, op maat van de speelplekken. En een spannend stuk van Tennessee Williams.  

De Zwarte van Walcheren
Herman van de Wijdeven
Oostkerk Middelburg

Zeeland heeft een grote rol gespeeld in de slavenhandel. De Middelburgsche Commercie Compagnie en de West-Indische Compagnie (waarin de Zeeuwen een prominente rol speelden) vervoerden in de 17e en 18e eeuw duizenden slaven vanuit Afrika naar Amerika. Tweehonderd jaar geleden werd de slavenhandel in Nederland verboden. Met de landelijke herdenking staat ook Middelburg stil bij het afschaffen van de slavenhandel. Dit nieuwe toneelstuk speelt zich af in het heden, laat sporen zien van slavernij in Zeeland en toont de gevolgen ervan voor onze tijd. De Oostkerk van Middelburg vormt het imposante decor voor deze productie. 

De schrijver, zijn vrouw en haar minnares
Douwe Eisenga & Anna Maria Versloot
een idyllische plek in de Walcherse duinen

De bekende dichter en vertaler Martinus Nijhoff was lange tijd getrouwd met Netty Nijhoff, zelf ook schrijfster. Netty verbleef meestal in het buitenland en had relaties met vrouwen. Marlow Moss, een Engelse beeldend kunstenares, was haar laatste lange liefde. Netty en Martinus hadden een huis in Biggekerke, bij de Zeeuwse kust. De ene helft van het jaar was Netty daar, bij Martinus, en de andere helft van het jaar verbleef ze bij Moss, in Engeland of Parijs in het internationale kunstenaarsmilieu. Eén zomer brachten de drie samen door in Zeeland. Deze muziektheaterproductie op een idyllische plek onder aan de duinen is geïnspireerd op die spannende driehoeksverhouding.

Aards Paradijs
Tennessee Williams
monumentale boerderij

Chicken, een viriele kerel, heeft zijn leven lang gewerkt op het land van zijn vader. Als zijn halfbroer Lot onverwacht thuiskomt met een nieuwe bruid, komt de erfenis van de ouderlijke boerderij in gevaar. Er ontspint zich een genadeloze broederstrijd op leven en dood. De thematiek van het stuk en de Bijbelse ondertoon passen in de Zeeuwse context. Zeker omdat de spanning ten top stijgt door een dreigende overstroming. Dit onbekend gebleven pareltje van Tennessee Williams (originele titel: Kingdom of Earth) heeft de allure van klassiekers als Tramlijn begeerte of Kat op een heet zinken dak. Aards Paradijs zal worden gespeeld op een monumentale boerderij.

Festivalhart Abdij Middelburg

Zeeland Nazomerfestival belooft ook gevarieerde concerten op het mooiste openluchtpodium van Nederland. Theater en dansvoorstellingen voor jong en oud verspreid over de stad. Een gezellige picknick, het populaire nazomerzingen en de dansavond op zondag. En elk jaar verrassende acts. Het zijn deze vaste ingrediënten die het Zeeland Nazomerfestival een feestelijk tintje geven.

Het Zeeland Nazomerfestival brengt theater en dans op verrassende locaties in de openlucht en in bijzondere gebouwen verspreid over Zeeland. Het festivalhart in de Abdij van Middelburg toont een keuze uit bestaand aanbod van podiumkunsten en veel muziek. Het is een plek waar mensen samenkomen om te picknicken of te zingen. Waar wordt gelachen, gedanst en waar ontmoetingen ontstaan. Ten minste drie locatievoorstellingen worden speciaal voor het festival gemaakt en zijn alleen in Zeeland te zien. 

Het Nazomerfestival bestaat sinds 2001.

Oh nee! Een nazomerfestival? Tegen die tijd ben ik wel een beetje klaar met al dat locatietheater.
Nog even doorzetten! Productiehuis Zeelandia zet op dit festival een aantal unieke producties neer, die (nog) nergens anders te zien zijn. (…)

Hebben we een groot programma?
Dat niet, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de gigantische reistijden tussen de verschillende locaties. Als je het op Terschelling al te veel  van het goede vond om een half uur te moeten fietsen, maak dan je borst maar nat: hier duurt de reis soms ook een half uur. Maar dan met de bus.

Hoe zijn de locaties?
Goed gekozen en spannend, maar stuk voor stuk vallen ze volstrekt in het niet bij het festivalhart: de Abdij van Middelburg. Geen idee of het voor het festival speciaal wordt uitgelicht, maar de aanblik van het stokoude gebouw dat de binnenplaats vol horeca omarmt, is tijdens Zeeland Nazomerfestival simpelweg adembenemend.”

Oscar Kocken, Theatermaker (zomer 2012)

“Door de jaren heen heeft dat festival (Zeeland Nazomerfestival, red) bekendheid verworven met zijn locatietheater. Toneel buiten de muren van de schouwburg kan al eens gratuit overkomen, maar in Zeeland wordt veel belang gehecht aan de zoektocht naar een (veelal) natuurlijk decor. En dat levert, zoals bij Medea, soms een pracht van een locatie op. (…) Dit is locatietheater zoals het zijn moet (...).”

Laurens De Vos, Documenta (nummer 3-4, 2012)

 

 

 


Delen