Theaterproductiehuis Zeelandia is organisator van het Zeeland Nazomerfestival

Theater Zeelandia

Download de brochure 2014

Van 26 augustus t/m 6 september bruist Zeeland weer van alle voorstellingen van het Zeeland Nazomerfestival.

Download de brochure hier.


Brochure 2014
2.7 mb / PDF

Zeeland Nazomerfestival 2014

Op dinsdag 26 augustus zal De Zwarte van Walcheren het Zeeland Nazomerfestival openen. Een dag erna gevolgd door de première van Aards Paradijs van Tennessee Williams. Op donderdag 28 augustus zal, de speciaal voor het Zeeland Nazomerfestival geschreven productie, De schrijver, zijn vrouw, haar minnares spelen. Alle drie op unieke locaties, speciaal afgestemd op de voorstellingen.

De Zwarte van Walcheren

De Zwarte van Walcheren is een familiedrama, een schrijfopdracht van  Theaterproductiehuis Zeelandia aan Herman van de Wijdeven, met als aanleiding de geboorte van een zwart kind in een blank gezin. Het speelt zich af in het heden, maar laat sporen zien van slavernij in onze tijd. Het stuk geeft aan dat het vreemdelingenvraagstuk niet alleen van vandaag is. De argumenten van de tegenstanders toen, zijn voor ons verbazingwekkend herkenbaar. Toch wil het in de eerste plaats een klein, menselijk verhaal vertellen waarin het uiteindelijk gaat om een mens bij wie, net als bij ons, de haren overeind gaan staan als hij gestreeld wordt en wiens vel, net als het onze, bloedt als hij zich snijdt. Heden en verleden versmelten in een aangrijpend stuk, geschreven in een poëtische taal.

Regisseur van de openingsproductie van het Zeeland Nazomerfestival is Stefan Perceval. Hij maakte bij Zeelandia met De Rietdekker en Coupure eerder al twee producties. De monumentale Oostkerk typeert met zijn karakteristieke koepel de skyline van Middelburg en vormt de imposante locatie voor deze productie. Jan Strobbe ontwierp een origineel decor dat de toeschouwer in de wereld van het stuk binnenleidt.

Aards Paradijs

Een genadeloze broederstrijd op leven en dood, met de dreiging van het kolkende water op de achtergrond: daarover gaat Aards Paradijs. Een ruwe parel van de bekende Amerikaanse auteur Tennessee Williams die opgroeide in de Mississippi-delta. Met thema’s als haat, verraad, erotiek en doodsdrift heeft dit broeierige stuk de allure van klassiekers als Tramlijn Begeerte of Kat op een Heet Zinken Dak. De dreigende zondvloed en de Bijbelse ondertoon geven het stuk een Zeeuwse dimensie. De monumentale boerderij Land & Zeezicht in Kamperland, gebouwd in 1823, is de buitenlocatie voor dit stuk.

De schrijver, zijn vrouw, haar minnares

De dichter en vertaler Martinus Nijhoff was lange tijd getrouwd met Netty Nijhoff, zelf ook schrijfster. Samen hadden ze een zoon, maar ze leefden al snel gescheiden. Netty verbleef meestal in het buitenland en had relaties met vrouwen. Marlow Moss, een Engelse beeldend kunstenares die schilderde in de abstracte stijl van Mondriaan, was haar grote liefde.
Zeeland had een grote aantrekkingskracht op kunstenaars en Martinus Nijhoff was daar geen uitzondering op. Het Zeeuwse landschap als inspiratiebron. Nijhoff liet begin jaren ’30 als vakantieverblijf Huize Antoinette bouwen, mooi gelegen onderaan de Walcherse duinen in Groot Valkenisse bij Biggekerke. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden Netty en Marlow Moss een tijd in dat huis wonen.
In De schrijver, zijn vrouw, haar minnares beschrijft Anna Maria Versloot een fictieve ontmoeting tussen Martinus, Netty en Marlow. Stel dat deze drie kunstenaars een zomer samen hadden doorgebracht in Zeeland in het huis onderaan de duinen en vlakbij zee. Wat voor ‘ongeschreven meesterwerken’ had dit kunnen opleveren voor de Nijhoffs en hoe had dit Marlow Moss kunnen inspireren als schilder? 

Festivalhart Abdij Middelburg

Zeeland Nazomerfestival belooft ook gevarieerde concerten op het mooiste openluchtpodium van Nederland. Theater en dansvoorstellingen voor jong en oud verspreid over de stad. Een gezellige picknick, het populaire nazomerzingen en de dansavond op zondag. En elk jaar verrassende acts. Het zijn deze vaste ingrediënten die het Zeeland Nazomerfestival een feestelijk tintje geven.
lees verder


Sfeerverslag optreden Blof, 29 augustus 2014


Delen