Winkelwagentje

 

 

 


Vlammenstad

Op 17 mei 1940 zette een Duits bombardement de Zeeuwse hoofdstad in vuur en vlam. Grote delen van de binnenstad werden verwoest. Omdat inwoners massaal waren gevlucht bleef het dodental beperkt tot 2 personen. Achthonderd gezinnen werden dakloos.

“Zou je aan oorlog dood kunnen gaan? Vraag ik.”

De vijftien jaar oude Moon juicht, wanneer de eerste Duitse Messerschmitts over de stad vliegen. ‘Yes! War!’ In uiterste staat van opwinding rent hij naar zijn vrienden. Eindelijk een echte oorlog. Nadat ze met hun tinnen legers maandenlang alsof hebben gedaan. Verderop in de straat woont Muis. Als jongste lid van de burgerluchtwacht krijgt hij opdracht om De Lange Jan te beklimmen op zoek naar de torenwachter… Als uiteindelijk de bommen inslaan, en beide jongens hun stad in brand zien vliegen, slaan ze op de vlucht.

Judith de Rijke, zelf afkomstig uit Middelburg, schreef in opdracht van Theaterproductiehuis Zeelandia
twee fictieve getuigenissen. Ze liet zich daartoe inspireren door vele persoonlijke verslagen, interviews en historisch materiaal. Naast de tekst neemt De Rijke ook de regie voor haar rekening. ’Vlammenstad’
is geschreven in het kader van de herdenkingsmanifestatie ‘Het Vergeten Bombardement’ en is een van de vier locatievoorstellingen van Zeeland Nazomerfestival 2010.


Deel deze pagina op: