Winkelwagentje

 

 

 


Kwartet

“Voor gevoelens hoeft u niet te vrezen. Waarom zou ik u haten, ik nooit van u gehouden.”

Liaisons Dangereuses
Eind 18e eeuw veroorzaakte de brievenroman van Choderlos de Laclos een groot schandaal. Met de duivelse verleidingskunsten van zijn hoofdpersonen, wilde hij de onzedelijkheid en het gebrek aan moraal in zijn tijd aan de kaak stellen. Les Liaisons dangereuses is een klassiek meesterwerk dat verhaalt over verleiding, wraak en menselijke meedogenloosheid. Meer dan tweehonderd jaar later is dit boek talloze keren bewerkt en herschreven, zelfs tot een tienerdrama als Cruel Intentions. Bij het grote publiek werd het verhaal eind jaren tachtig bekend door de film Dangerous Liaisons met John Malkovich en Glenn Close.

rollenspel
In dit stuk van Heiner Müller wordt een gevaarlijk rollenspel van verleiding en verraad gespeeld tussen de gewezen minnaars Markiezin Merteuil en Graaf Valmont. Ze spelen een huichelachtig spel met de gehuwde Madame de Tourvel en het maagdelijk onschuldige nichtje Cécile de Volanges. Merteuil en Valmont nemen op toneel elkaars rol over en die van hun slachtoffers, vandaar de titel Kwartet. Er ontwikkelt zich een gevecht op leven en dood tussen twee meedogenloze rivalen, of zoals Valmont omschrijft: “Net wilde beesten met aanleg voor theater. Kunst.” Met Ilse Uitterlinden en Eric Van Herreweghe als tegenspelers, staan twee getalenteerde theatertijgers tegenover elkaar om deze passionele strijd aan te gaan.

levensgevaarlijke begeertes
De auteur van Kwartet omschrijft het decor als 'salon voor de Franse Revolutie/Bunker na de Derde Wereldoorlog'. Het verhaal kan in het verleden spelen, maar evengoed in de toekomst. In onze tijd wordt levensgevaarlijk materiaal opgeslagen in de Covra, het opslagbedrijf voor radioactief afval naast de kencentrale bij Borssele. Deze betonnen bunker met metersdikke muren is de ideale locatie om de levensgevaarlijke begeertes van het duo veilig in op te bergen.


Deel deze pagina op: