Winkelwagentje

 

 

 


Medea

Medea is een van de meest tot de verbeelding sprekende figuren uit de Griekse mythologie. Ze was een tovenares uit Kolchis. Ten koste van haar eigen familie hielp ze haar geliefde Jason om het Gulden Vlies te veroveren. Hij nam haar mee naar Griekenland, maar liet haar in de steek voor de dochter van Kreon, koning van Korinthe. Medea nam op gruwelijke manier wraak voor de ontrouw van haar man. Ze doodde eerst Jasons nieuwe geliefde en haar vader Kreon. Legendarisch werd ze omwille van de ijzig kille moord op haar eigen kinderen; het ultieme middel om haar ontrouwe man in het hart te treffen.

De mythe van Medea is door de eeuwen heen in talloze versies verteld. Thibaud Delpeut heeft als regisseur een grote affiniteit met het klassieke repertoire en maakte eerder het eigenzinnige Antigone-Kreon-Oidipous, een combinatie van drie tragedies van Sofocles bij Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast is hij gefascineerd door sterke vrouwenfiguren die een fataal gevecht leveren met de werkelijkheid waarin ze leven. Met actrice Wendell Jaspers werkte hij eerder samen aan 4.48 Psychosis van Sarah Kane en Freule Julie van Strindberg, twee indringende vrouwenportretten. Nu speelt ze de tragische Medea, met Marlies Heuer als haar vertrouwelinge en maatschappelijk geweten.

Speciaal voor Zeeland Nazomerfestival en toegespitst op een schitterende locatie bij de Vest van Veere aan de oever van het Veerse Meer, wordt een nieuwe bewerking van Medea gespeeld, gebaseerd op de tragedies van Euripides en Seneca. De Napoleontische stadswallen functioneren als de muur tussen Medea en Jason. Hij krijgt toegang tot de stad door zijn vrouw in te ruilen voor een nieuwe bruid. Zij blijft buitengesloten. De motieven van een moeder om haar twee kinderen te doden, blijven een fascinerend gegeven.   


Deel deze pagina op: