Winkelwagentje

 

 

 


Dodendans

"Een zilveren bruiloft dus! Doorstrepen en opnieuw beginnen. Goed! Dan beginnen we opnieuw."

ervaringsdeskundige
Na drie mislukte huwelijken schreef de Zweedse auteur August Strindberg het toneelstuk Dodendans. Een taboe-doorbrekende en ontluisterende tekst, waarin hij genadeloos afrekent met het huwelijk, hoeksteen van de samenleving en symbool voor burgerlijk fatsoen. Het meer dan honderd jaar oude stuk is door de onverbiddelijkheid en scherpte van de dialogen nog altijd actueel. Het stond model voor die andere beroemde huwelijkstragedie Who’s afraid of Virginia Woolf van Albee.

woorden als gifpijlen
Dodendans is de bekroning van vijfentwintig jaar huwelijks-ellende die Edgar en Alice tegenover de buitenwereld zullen vieren als hun zilveren bruiloft. De legerkapitein en de voormalige actrice geven elkaar de schuld van hun mislukte carrière en verloren leven. Man en vrouw gaan elkaar te lijf met woorden als gifpijlen. De onverwachte verschijning van neef Kurt zou verandering in hun onmenselijke leven kunnen brengen. Om beurt proberen de echtelieden hem te gebruiken om de gehate partner te liquideren.

stille getuigen
August Strindberg isoleert dit koppel van de buitenwereld bij een quarantainestation aan de kust. Afgesloten van alle sociale contacten is hun leven niet alleen een hel, maar ook een gevangenis. In het landschap van Walcheren liggen bij de kustlijn bunkers als stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog. Ze vormen een ideaal decor om deze beroemde huwelijksoorlog op te voeren. De bekende Strindberg specialist Karst Woudstra regisseert.


Deel deze pagina op: