Winkelwagentje

 

 

 


Vandaag geen vis

"Er zijn plekken,
op den aard,
waar wat zwak is,
bij het vuil gaat.
Zo is dat nu eenmaal."

Zeeuwse klei
Achter elke deur in elke straat schuilt een verhaal, dat vaak zelfs voor de naaste buren geheim blijft. Met deze thematiek als uitgangspunt schreef Judith de Rijke voor het Nazomerfestival een nieuwe toneeltekst. Deze jonge, talentvolle theatermaakster is van oorsprong afkomstig uit Middelburg. Veel van haar werk wortelt in de Zeeuwse klei, zo ook Vandaag geen vis.

familiedrama
Moeder kookt het avondmaal, vispot. Ze praat en praat, wroetend in het verleden; wanneer gebeurde dit, waarom gebeurde dat. Waar zijn alle kinderen gebleven. Ook de plotselinge dood van de vader wordt steeds opnieuw besproken en verklaard. De dochter kan in aanwezigheid van moeder nauwelijks uit haar woorden komen. Dus kijkt ze uit het raam en houdt ze de deuren in de gaten die van haar moeder goed dicht moeten blijven, omdat ze een veilige grens vormen tussen huis en straat.

ijselijke kou
En dan is er ook nog die vreselijke tocht die door die deuren komt. Die ijselijke kou die blaast in moeders nek, een tocht die haar om het hart slaat. Laat de dochter de tussendeur soms expres openstaan? Of komt die blazende kou ergens anders vandaan? De tocht die blaast en blaast, sinds die dag dat vader stierf. Die dag dat de dochter misschien dingen zag, die ze nooit had mogen zien. Die dag waarna alle andere kinderen voorgoed weg zijn gegaan.


Deel deze pagina op: