Winkelwagentje

 

 

 


Coupure

COUPURE van HELEEN VERBURG

Theaterstuk over de watersnoodramp van 1953. 

De koeien verliezen hun poten. Ze staan op een wolk.
Ze zouden zomaar door de aarde kunnen zakken.
Zo zwaar zijn ze. En zo licht in de mist.

Met Coupure schreef Heleen Verburg een zachtaardig stuk over de harde werkelijkheid, een aangrijpend verhaal over littekens die nog elke dag pijn doen. Het is een fictief dubbelportret –anno nu- van een man en een vrouw die slachtoffer werden van de watersnoodramp.

Het is al zo lang geleden, die ramp van 1953. Die dag waarop zij haar kind verloor en hij een beslissing nam die hem zijn leven lang zou blijven achtervolgen. Zij hebben beiden verschrikkelijk hun best gedaan dat ene kleine grote stukje uit hun leven te knippen. Om te vergeten of juist niet te vergeten. Het is ze niet gelukt. Natuurlijk niet. Het leven laat zich niet knippen. En nu ontmoeten ze elkaar bij de bushalte. De man en de vrouw.

De watersnoodramp die in 1953 Zuidwest-Nederland trof, heeft een grotere impact gehad voor Zeeland dan de Tweede Wereldoorlog. Het trauma van de ramp verwerken op theater was aanleiding om een schrijfopdracht te geven aan Heleen Verburg. Coupure werd eerst als locatievoorstelling uitgebracht in een polderlandschap bij Zonnemaire als openingsvoorstelling van het Zeeland Nazomerfestival in 2002.

In de pers:

De jonge regisseur Stefan Perceval heeft de Watersnoodramp niet meegemaakt. Hij is er desalniettemin met de prachtig spelende acteurs in geslaagd van Coupure een universeel drama te maken. Ik was geroerd.”
(****Ria Geluk, gastrecensent, NRC Handelsblad 26-11-2012)

Deze twee mensen leven nog, maar de loop van dat leven heeft hun bewegingsruimte sterk ingeperkt. Figuurlijk (…). Ook letterlijk, op het toneel, is die ruimte er niet. (…) Toekijken bij dit spel wordt bijna letterlijk adembenemend.”
(Willem Nijssen, Provinciale Zeeuwse Courant 24-11-2012)

Kaarten voor deze voorstelling kunt u online kopen via deze website. Tevens is het mogelijk op de dag van de voorstelling vanaf 1 uur voor aanvang van de voorstelling kaarten aan de kassa van het desbetreffende theater, dorps-/buurthuis te kopen.

 


Deel deze pagina op: