Winkelwagentje

 

 

 


Kabaal en Liefde - Friedrich Schiller

De liefdesgeschiedenis tussen het jonge paar Ferdinand en Louise is vanaf het begin problematisch. Hij is van adel, zoon van de president, rijk en machtig. Zij is een eenvoudig burgermeisje, arm en vroom. Louise voorziet het onheil van hun onmogelijke liefde. Maar Ferdinand klampt zich verblind vast aan de utopie van de liefde die alles overwint. Zijn vader kent geen scrupules en wil zijn maîtresse, Lady Milford, uithuwelijken aan zijn zoon. Grote morele principes als de zuiverheid van de liefde worden geplaatst tegenover de corruptie van de macht.

Met Kabaal en Liefde schreef Schiller een tragedie die model staat voor de Sturm- und-Drangstijl die karakteristiek is voor de Duitse Romantiek. Het stuk is in 1784 voor het eerst opgevoerd. Het is een variant op Shakespeares liefdesdrama Romeo en Julia en draait om verboden liefde die eindigt in de Liebestod. De vereniging in de dood overstijgt het verschil in stand die de twee geliefden uiteen lijkt te drijven. In Duitsland wordt dit stuk jaarlijks gespeeld, maar in Nederland was dit ‘burgerlijk treurspel’- zoals Schiller het zelf noemde - al bijna veertig jaar niet meer opgevoerd.

In regie van Frances Sanders en met een uitgebreide cast – o.a. musicalster Doris Baaten (Hij gelooft in mij) - is dit een unieke locatievoorstelling waarbij livemuziek een belangrijke rol speelt.

Kabaal en Liefde data dinsdag 3 juni t/m zaterdag 14 juni (zondag en maandag geen voorstelling) aanvang 21u30, duur 2 uur, locatie Amsterdamse Bostheater, De Duizendmeterweg 7, 1182 DC Amstelveen 
 
 


Deel deze pagina op: