Winkelwagentje

 

 

 


Vloed

'Straks is het weg
weggewassen
alles water
tot nog minstens
een half keer ik
hier boven
mijn hoofd
water'


Hansweert werd vroeger ook wel ‘klein Antwerpen’ genoemd. Het dorpje aan de Westerschelde floreerde vanwege de drukte op en rond het Kanaal door Zuid-Beveland. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw kwam daar verandering in toen de vaarweg werd verlegd en het oostelijke deel van het dorp werd gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe voorhaven. Het kanaal door het dorp werd gedempt en het oude sluizencomplex drooggelegd. ‘Vloed’ wordt speciaal gemaakt voor de Kleine Sluis, een bijzondere theatrale ruimte met openstaande deuren die functioneren als een klassiek toneelportaal. Het publiek neemt plaats op een tribune in de sluiskolk met uitzicht op de machtige zeedijk die nu het water van de Westerschelde tegenhoudt.

ontpoldering
In opdracht van het Nazomerfestival maken auteur Herman van de Wijdeven en regisseur Jos van Kan een voorstelling over een vader-zoon relatie. Na een jarenlange afwezigheid verschijnt de vader uit het niets, op het moment dat de zoon zelf vader gaat worden. Het voor Zeeland actuele thema van ontpoldering - het onder water zetten van landbouwgrond voor natuurontwikkeling - speelt in hun conflict een cruciale rol. De vader wil het land onder aan de dijk, waarop de familie al jaren boert, van de hand doen om zo het verleden te begraven. De zoon ziet in dat land juist een toekomst voor zijn kind, zoals het immers al generaties lang is gegaan.

muziek
De rol van de zwangere vrouw in het stuk wordt vertolkt door een zangeres-actrice. Ze begeleidt zichzelf aan een harmonium en zingt fragmenten uit Bijbelse psalmen, die zijn gearrangeerd door de jonge componiste Marlijn Helder. Het geeft de voorstelling een ritueel karakter. Leden van de Muziekvereniging Scheldegalm uit Hansweert spelen mee in deze bijzondere theaterproductie op locatie.


Deel deze pagina op: