Winkelwagentje

 

 

 


RUHE

“Idealisten moesten ze allemaal tegen de muur zetten. Dat zijn gevaarlijke mensen.”
RUHE is een liedrecital van romantische Schubert aria’s dat brutaal onderbroken wordt door mensen die willen vertellen over hun vrijwillige dienst bij de SS in 1940. Het verlangen naar harmonie was voor hen toen, net als voor de zangers nu, een belangrijke drijfveer. Net als bij een koor met enige ambitie moest ook bij hen ieder die vals zong eruit.

De Nederlandse kunstenaars Armando en Hans Sleutelaar voerden in de jaren ’60 een reeks gesprekken met oud SS’ers. Zij tikten de bandjes uit, lieten de vragen weg en het resultaat is een aantal monologen van mensen die proberen te verduidelijken wat en hoe ze toen dachten en voelden en waarom hun leven die wending heeft genomen. Geen spijtoptanten, maar mensen die zich op geen enkele wijze kunnen ontdoen van hun verleden.

lege ruimte ‘RUHE’ speelt in een immense industriële loods die zijn oorspronkelijke functie heeft verloren. Het is een plek die als het ware tot rust is gekomen. Een kring van tweehonderd stoelen vormt het speelvlak voor zangers, spelers en publiek. Twaalf zangers brengen liederen zonder verdere muzikale begeleiding. Zij worden daarin onderbroken door twee getuigenissen. De voorstelling begint. Simpel aangrijpend.

internationale topproductie
Zeeland Nazomerfestival presenteert ‘RUHE’ met het internationaal gereputeerde koor Collegium Vocale en top- acteurs als Josse De Pauw, Tom Jansen en Dirk Roofthooft. De voorstelling beleefde in mei jongstleden zijn wereld- première tijdens het KunstenFESTIVALdesarts in Brussel. Na de uitvoeringen in Goes reist deze productie van Muziektheater Transparant langs de grote muziekpodia en festivals in Europa.

"De stemmen klinken prachtig en uitgepuurd, bevrijd van het keurslijf van het klassieke liedrecital. (...) Zo harmonisch als deze samenzang klinkt, zo kan het leven niet zijn. (...) De voorstelling geeft aan dat de werkelijkheid complexer is, en dat het verraderlijk is om een snel oordeel klaar te hebben."
De Standaard, 10 mei 2007

"RUHE is een voorstelling van een ongewone schoonheid. Simpel, helder en emotioneel."
Knack, 15 mei 2007


Deel deze pagina op: