Winkelwagentje

 

 

 


Om te beginnen een vrouw

“Waarom pakte het leven ze het leven af dat toch hun leven was”

De alarmerende berichten over de opwarming van de aarde doen geloven dat de komende decennia de zeespiegel snel stijgt. Zonder ingrijpende maatregelen verdwijnen grote delen van Nederland onder water. Ook recente natuurrampen als de overstroming in New Orleans en de verwoestende tsunami in Azië maken ons bewust van de vernietigende kracht van het water. In Zeeland komt dan de herinnering aan de ramp van 1953 boven.

bijbelse zondvloed
In opdracht van het Nazomerfestival schreef Anne Vegter ‘Om te beginnen een vrouw’, een stuk dat verwijst naar de periode toen de mensheid een nieuwe start nam na de bijbelse zondvloed. Vegter schetst een kritisch portret van Noach vanuit het verrassende vertelperspectief van zijn fictieve dochter. Als de uitverkoren stamvader zelf niet vrij van zonden blijkt, keert de vrouw zich tegen haar eigen vader.

Vegter portretteert de dochter van Noach als een vrouw die dicht bij de natuur en haar kudde leeft. Ze is nauw verbonden met de net drooggevallen aarde. De voorstelling reist tijdens het festival door Zeeland en speelt in monumentale boerenschuren, waar eeuwenlang de vruchten van het land werden bewaard.

beeldtaal
In 2004 ontving Anne Vegter de Anna Blaman-Prijs voor haar veelzijdige oeuvre. Ze heeft een associatieve stijl waarbij ze een onstuitbare woordenvloed op gang brengt die tegelijk poëtisch en theatraal is, maar vooral onontkoombaar werkt. Met haar beeldende taal geeft ze de vrouw, gespeeld door de jonge actrice Astrid van Eck, op een bijzondere manier een eigen stem. ‘Om te beginnen een vrouw’ is een heftige en ontregelende tekst met een kritische kijk op de bijbelse mythologie.


Deel deze pagina op: