Winkelwagentje

 

 

 


Marius, Fanny en César

'De liefde is het meest simpele avontuur voor wie niet kan vertrekken naar de andere kant van de wereld.'

Na het overweldigende succes van zijn theaterstuk ´Marius´ besloot de bekende Franse schrijver Marcel Pagnol (1895-1974) een vervolg te schrijven: eerst ‘Fanny’ en daarna het afsluitende deel ‘César’. Alledrie de stukken worden nu in een keer achter elkaar gespeeld. Dat levert een theatermarathon, maar wel één die in een flits voorbij vliegt. De Marius-trilogie is ontroerend volkstheater in de beste zin van het woord. Op een aanstekelijke manier wordt het publiek meegenomen in de sfeer van het kleine café aan de haven.

Marseille aan de Schelde
Het stuk van Pagnol is gesitueerd in Marseille, maar kan zich door zijn herkenbaarheid in elke havenstad afspelen. De vissershaven van Vlissingen is voor even een Marseille aan de Schelde. Het stuk wordt gespeeld bij de visafslag, waar het ruikt naar de zee en het viskraampje van de mooie Fanny bijna zichtbaar is. Het is de ideale plek voor een stuk over Marius, die niet kan kiezen tussen de liefde voor zijn meisje en de aantrekkingskracht van de zee.

volkstoneel
Door hun directe speelstijl betrekken de acteurs het publiek bij de lach en de traan van het leven. De toeschouwers heffen het glas in het café van César, de acteurs serveren een diner tijdens het huwelijksfeest en nodigen het publiek uit deel te nemen aan de koffietafel na een begrafenis. Meer betrokken raken bij een voorstelling dan bij deze uitvoering van ‘Marius, Fanny en César’ kan eigenlijk niet. Met aanstekelijk spel en ingrediënten als humor, tragiek en ontroering is dit in al zijn eenvoud een pareltje van volkstoneel.


Deel deze pagina op: