Winkelwagentje

 

 

 


Bestevaer

een kameropera over Michiel de Ruyter

In 2007 wordt herdacht dat 400 jaar geleden Michiel de Ruyter werd geboren. Deze grote Zeeuwse zoon wordt alom geroemd om zijn heldendaden.

Maar de Gouden Eeuw waarin hij leefde was een turbulente tijd en zijn status wekte afgunst. Met name bij Cornelis Tromp, die aasde op zijn positie van admiraal. Na een jarenlange vete drong stadhouder Willem III aan op een verzoening tussen deze twee legendarische rivalen. Over dit conflict gaat ‘Bestevaer’, een opera door twee zangers en een marimbaspeler/slagwerker.

Alhoewel ‘Bestevaer’ gebaseerd is op historische gebeurtenissen heeft de opera een eigentijds karakter. Het publiek neemt plaats rondom het speelvlak en figureert in een rechtbankopstelling als getuige bij het proces.

De opera werd eerder - onder de naam Kabaal - met veel succes gespeeld in het kader van Zeeland Nazomerfestival 2001. In dit herdenkingsjaar 2007 speelt Theaterproductiehuis Zeelandia het stuk in een uitgewerkte versie en daarom onder een nieuwe naam. Klik hier naar geluidsfragment uit Kabaal.

Aan de nieuwe 'vervolmaakte' versie zijn nieuwe teksten toegevoegd en met daarbij horende muziek gecomponeerd. Ook de enscenering is uitgewerkt in een speciaal ontwikkeld decor. De rollen van De Ruyter en Tromp worden nu gezongen door Frans Fiselier (bas) en Rein Kolpa (tenor). Michiel van Vliet vertolkt als percussionist de rol van Willem III. Vincent van den Elshout heeft opnieuw de regie.

De nieuwe naam ‘Bestevaer’ is de bijnaam van Michiel de Ruyter - en eerder van zijn voorganger Maarten Harpertz Tromp (de vader van) - kreeg van de matrozen en betekent ‘grootvader’.


Deel deze pagina op: