Winkelwagentje

 

 

 


Soeur Sourire

Soeur Sourire vertelt het verhaal van Jeannine Deckers, een eenvoudige maar intelligente Belgische bakkersdochter. Na een van liefde gespeende jeugd besluit ze om het klooster in te gaan. Aangemoedigd in haar muzikale talent neemt ze haar eigen liedjes op. In 1963 scoort ze totaal onverwacht als Zuster Glimlach een wereldhit met het lieflijke Dominique. De non met de gitaar wordt in korte tijd een icoon. The Beatles en de Rolling Stones moeten tijdelijk voor haar wijken. Haar succes wordt zelfs verfilmd in Hollywood. Maar bij die ene monsterhit blijft het. Als ze uit het klooster treedt en terugkeert in de harde wereld, blijkt dat niemand meer op haar zit te wachten. Behalve de belastingdienst. En haar jeugdvriendin, Annie. Het loopt dan ook triest af met Zuster Glimlach.

Schrijver en acteur Louis van Beek schreef over deze intrigerende vrouw een teder portret van een tragische figuur met grote theatrale uitstraling. Omdat het accepteren dat je een eendagsvlieg bent een harde noot is om te kraken, kreeg Soeur Sourire de ondertitel Leven en dood van Gods eendagsvlieg. Dromen, hoop en rigoreuze keuzes bepalen het leven en, uiteindelijk, de dood van deze vrouw. Een voor iedereen herkenbaar verhaal over de opkomst en ondergang van een fenomeen. 

Soeur Sourire is de opvolger van het succesvolle Mathilde, waarmee Van Beek debuteerde als toneelschrijver bij Theaterproductiehuis Zeelandia. Voor Soeur Sourire werkt hij met hetzelfde artistieke team: Paula Bangels als regisseur en David Cantens als componist en medespeler. Uiteraard speelt muziek opnieuw een belangrijke rol. 
Van Beek was eerder als acteur te zien in ZNF-voorstellingen als Tasso en Aards Paradijs.


Deel deze pagina op: