Winkelwagentje

 

 

 


Dezelfde Zee, Amos Oz

Amos Oz is een van de grootste hedendaagse schrijvers en kandidaat voor de Nobelprijs. Zijn fenomenaal geschreven autobiografische roman Een verhaal van liefde en duisternis, werd wereldwijd een bestseller. Met Judas verscheen vorig jaar opnieuw een grote roman. Zeeland Nazomerfestival bewerkt nu Dezelfde Zee voor toneel. Grote thema’s als liefde, dood en verlating spelen een essentiële rol in een verhaal dat een metafoor vormt voor het leven van de schrijver zelf. Dezelfde Zee is subtiel en gevoelig, en van een poëtische schoonheid. Door zijn vertelkracht en open structuur met naast elkaar geplaatste korte hoofdstukken, leent het zich uitstekend voor een theaterbewerking.

Niet ver van de zee woont meneer Albert Danon, alleen. Een oudere, wat saaie belastingadviseur. Hij is een zachtaardige man. Zijn vrouw Nadia is pas overleden aan kanker. Hun enige zoon Rico is op reis in de bergen van Tibet, op zoek naar zichzelf en naar zijn gestorven moeder, door wie hij zich verlaten en verraden voelt. Zijn vriendin Dita trekt bij zijn vader in. Ze beweegt zich onbekommerd en ongegeneerd door zijn huis, laat hem zelfs haar naakte lichaam zien. Meneer Danon schaamt zich voor de erotische gevoelens die Dita in hem wakker maakt. Hij heeft een goede vriendin, Bettine, met wie hij 's avonds op het balkon thee drinkt en olijven met zoute kaas eet.

Amos Oz roept een wereld op waarin levenden en doden met elkaar optrekken, alsof ze allemaal uit dezelfde bron komen en naar dezelfde zee stromen. Dezelfde Zee wordt gespeeld op een prachtige maritieme locatie in haven Kloosternol aan het Grevelingenmeer vlakbij de monding van de Noordzee. Zeeland Nazomerfestival werkt samen met het Vlaamse gezelschap De Tijd dat een stevige reputatie heeft opgebouwd met het brengen van romans op toneel. Met bekende acteurs als Lucas Vandervost en Mieke De Groote wordt Dezelfde Zee een bijzondere ervaring voor wie houdt van poëtisch doorleefd teksttheater.

De website Zeeuwse Ankers heeft een leuk artikel met achtergrondinformatie over de locatie in Scharendijke geschreven. Benieuwd? kijk dan op:

http://www.zeeuwseankers.nl/nl-NL/verhaal/1657/het-klooster-bethlehem-bij-elkerzee


Deel deze pagina op: