Winkelwagentje

 

 

 


Juni, Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakker is een meester in het beschrijven van het plattelandsleven. Zijn bekendste roman, Boven is het stil, werd met succes verfilmd en was eerder al bewerkt voor toneel door regisseuse Annelore Kodde. Met haar Zeeuwse roots is zij vertrouwd met het boerenleven. Speciaal voor Zeeland Nazomerfestival bewerkt ze nu Juni. Dat die roman zich bij uitstek leent voor theater, bewijst de recensie in Die Zeit: ‘In een meesterlijke setting met subtiele personages en perspectiefwisselingen, zachte ironie en ver van modieuze trends ensceneert Gerbrand Bakker de veranderingen op het platteland als menselijke komedie.’

Op een hete junidag heeft de oude Anna Kaan zich teruggetrokken op de hooizolder met een fles advocaat en een pak bokkenpootjes. Ze is niet van plan eraf te komen. Haar man Zeeger gaat onverstoord door met het knutselen van zijn houten kerstbomen. Zoon Jan komt thuis om het graf van zijn zusje op te knappen en broer Klaas denkt erover de boerderij te verkopen. Grote gebeurtenissen waar weinig woorden aan worden vuil gemaakt. Alleen kleine Dieke onttrekt zich aan het stille samenzijn van de familie Kaan en babbelt er lustig op los. Waarom wil niemand haar vertellen wie die tante onder de grond is en wat er met oma aan de hand is? Uiteindelijk beklimt simpele Johan de ladder om met moeder te praten. Maar de oude Anna blijft zitten waar ze zit en wacht op een eerste regendruppel.

Juni wordt op een schitterende plattelandslocatie gespeeld in een monumentale boerenschuur in de Oranjepolder bij Arnemuiden. Toevallig speelt het Koningshuis een sleutelrol in Juni. Ilse Uitterlinden als de dwarse  boerin en de bekende Zeeuwse acteur Bram Kwekkeboom als de oude boer Kaan, spelen de hoofdrollen. En ook de auteur Gerbrand Bakker zal misschien zijn opwachting maken. Een aangrijpend menselijk boerendrama over leven en dood.

 

Let op! de locatie is uitsluitend bereikbaar per festival bus. U kunt uw auto niet bij de locatie parkeren, er is een wegsleepregeling van kracht!

 

Uw ticket voor de voorstelling Juni is inclusief busvervoer. Uw ticket voor de voorstelling is ook uw retourticket voor de bus. Zorg dat u uw ticket gereed heeft voor controle bij het instappen van de bus.

 

De website Zeeuwse Ankers heeft een leuk artikel met achtergrondinformatie over de locatie in Arnemuiden geschreven. Benieuwd? kijk dan op:

http://www.zeeuwseankers.nl/nl-NL/verhaal/1652/rijksmonumentale-boerderij-oranjepolder

 


Deel deze pagina op: