Winkelwagentje

 

 

 


Ogen van Surabaya

Ogen van Surabaya van Theaterproductiehuis Zeelandia is een hedendaags verhaal, waarin veel bezoekers zich zullen herkennen in de zoektocht naar de eigen culturele identiteit. Waar kom ik vandaan? Waar hoor ik thuis? Worden wij niet allemaal bepaald door ons familieverleden?

Anna Rottier is een product van onze multiculturele maatschappij. Ze heeft een vader van Zeeuwse afkomst en een Zweedse moeder die haar eigen cultuur met de paplepel meegaf aan haar dochter. Als tegenreactie trok Anna op haar achttiende naar Parijs, waar ze dacht zich met haar Frans klinkende naam ‘thuis’ te zullen voelen. Het tegendeel was waar: Wie was ze? Waar hoorde ze thuis? Toen haar zoon geboren werd met pikzwart haar, bleven de vragen komen. Tot ze achter een goed bewaard familiegeheim kwam: er stroomde 'ander' bloed door haar aderen.

Na een reis door Indonesië op zoek naar sporen van haar familie, schreef Anna Rottier Ogen van Surabaya. In het stuk onderzoekt ze de tragiek en hilariteit van een multiculturele identiteit. Over een vrouw (gespeeld door Anna Rottier zelf) die nergens kan aarden en tevergeefs poogt om zich ergens thuis te voelen. Bij het begin van het stuk is ze samen met haar vriend verhuisd naar Zeeland, naar het huis dat ze van haar grootouders heeft geërfd.

De muziek van Daniel Cross wil de gelaagdheid van het personage omzetten in meerstemmigheid waarbij de klankkleur van bijvoorbeeld de Javaanse gamelan verwijst naar de Indonesische identiteit van de vrouw. Nina Spijkers regisseert voor het eerst een voorstelling bij Theaterproductiehuis Zeelandia.


di 29 november - Theater aan het Spui te Den Haag
wo 30 november - Ledeltheater te Oostburg
do 1 december - De Vroone te Kapelle
vr 2 december - Toneelschuur te Haarlem
za 3 december - Toneelschuur te Haarlem


Deel deze pagina op: