Winkelwagentje

 

 

 


Sint Nicolaas (Hij komt, Hij komt)

SINT NICOLAAS (hij komt, hij komt)
Een beeldende theaterervaring

Wanneer de donkere dagen en de kou zijn intrede doet, komt Sinterklaas er weer aan. Theatermaker Carmen Schabracq raakte in de ban van de vele gezichten die schuil gaan achter de Goedheiligman zoals wij die kennen. Dat hij oorspronkelijk uit Turkije komt en zwart is. Dat hij berucht was als vechtersbaas met als resultaat een gebroken neus. En dat hij als beschermheilige van de zeevarenden vooral in kustgebieden geëerd werd. Vandaar de vele kerken – ook in Zeeland – die aan hem gewijd zijn.

Speciaal voor de Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven maakt Carmen Schabracq een voorstelling waarin ze de bezoeker meeneemt in de verhalen van de Sint die men nog niet kent. Over zijn (on)vermogen om iedereen tegen de kracht van de zee te beschermen. Over angst voor vreemdelingen, over tradities en rituelen, én over de vele gezichten waaruit iedereen bestaat. Naast Sint Nicolaas plaatst ze de Virgen del Carmen, als vrouwelijke tegenpool. Ook zij is de patroonheilige van de vissers en zeelui. Tijdens een jaarlijkse processie in Malaga wordt haar beeld de zee ingedragen. Zij komt dus echt uit Spanje.

Carmen Schabracq is als Nieuwe Maker verbonden aan Theaterproductiehuis Zeelandia. Ze maakt theater vanuit haar achtergrond als beeldend kunstenaar en kostuumontwerper. Met 'Sint Nicolaas (hij komt, hij komt)' wil zij het publiek een beeldende theaterervaring bieden waarbij ze zowel tekst, beeld, muziek, video als performance verwerkt. De monumentale Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven wordt daarbij als theatrale ruimte gebruikt.

Bijzonder aan de Sint Nicolaaskerk is dat het houten gewelf van de koorkerk rust op twee gesneden figuren, zogenaamde schalkbeeldjes, die Nicolaas en Jacobus Major afbeelden, schutspatronen van de zeelieden. Toen de kerk aan het eind van de 16de eeuw in protestantse handen kwam, bleven ze gespaard uit handen van de beeldenstormers. De zee heeft overigens nog wel meer sporen nagelaten. De inwerking van het zout na de Watersnoodramp van 1953 die de kerk niet spaarde, is nog steeds zichtbaar.

Met dank aan : Koninklijke Zeelandia Group B.V

Concept & regie Carmen Schabracq
Dramaturgie Alex Mallems
Compositie & muziek Harpo 't Hart

Spelcoach Simone Milsdochter
Vormgeving en kostuum Carmen Schabracq & Rosa Schützendorf

Video- Camera
Dim Balsem

Video- montage
Maarten Ernest
Spel Sjaan Duinhoven & Carmen Schabracq

Productie Theaterproductiehuis Zeelandia

SPEELSCHEMA
DI 28 NOV Brouwershaven Sint Nicolaaskerk 20u00 try out
WO 29 NOV Brouwershaven Sint Nicolaaskerk 20u00 try out

DO 30 NOV Brouwershaven Sint Nicolaaskerk 20u00 premiére
VR 1 DEC Brouwershaven Sint Nicolaaskerk 20u00

ZA 2 DEC Brouwershaven Sint Nicolaaskerk 19u00
ZA 2 DEC Brouwershaven Sint Nicolaaskerk 21u00

Advies: vanaf 12 jaar
Deel deze pagina op: