Winkelwagentje

 

 

 


De Rietdekker - Rinus Spruit

‘Oud en arm’ zei vader, da’s een kwaad nummer.’‘

Keihard werken onder barre omstandigheden, van ’s morgens vroeg tot laat in de avond. Lange dagen rietdekken bij vaak hardvochtige boeren en met regelmaat slapen in koude, tochtige schuren. Als het te koud was voor het werk werden de varkens geslacht en als er ijs lag werd bij voorkeur het riet gesneden. Met een moeder die vaak nie goêd was en een ongeluk dat levenslange wroeging veroorzaakte blijkt het lot meedogenloos. Het was een hard bestaan waarin de angst om oud en arm te moeten eindigen overheerste. Pensioen was er vroeger niet. Daarom leefden ze zo armoedig en werkten tot ze erbij neervielen. Want oud en arm, man, zwieg stille

De Rietdekker is gebaseerd op het boek De Rietdekker (Zwieg Stille) van Rinus Spruit, waarin hij het harde bestaan van een rietdekkerfamilie schetst. De oude rietdekker vertelt en zijn zoon schrijft het op. Een ontroerend verhaal van vader en zoon. Dicht bij elkaar maar toch een wereld van verschil.

Dit Zeeuws verhaal zal voor velen die opgroeiden begin 20ste eeuw herkenbaar zijn. Het is een monument voor een generatie. Acteur Bram Kwekkeboom brengt de geschiedenis weer tot leven.


Deel deze pagina op: