Winkelwagentje

 

 

 


Am Ziel - Thomas Bernhard

 

In Am Ziel (‘De bestemming’) bereiden een moeder en haar dochter zich voor op het vertrek naar hun zomerhuis aan de Nederlandse kust. Deze jaarlijks terugkerende reis wordt gekenmerkt door rituelen. Ook de rouwjurk, die al twintig jaar meegaat, wordt weer ingepakt. Maar dit keer is het anders, want in een impuls nodigde de moeder de gevierde ‘dramatische’ schrijver van het succesvolle toneelstuk Redde wie zich redde kan uit. 

Terwijl de vrouwen op hem wachten spreekt de moeder over haar overleden man, hun ijzergieterij, over de toneelkunst en het succes van de toneelschrijver. Onderhuids woedt er een strijd tussen moeder en dochter. 

Dan arriveert de schrijver.

Am Ziel is geschreven door Thomas Bernhard (1931-1989), die wordt beschouwd als een van de belangrijkste Oostenrijkse toneelschrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Zijn even geestige als zwartgallige stukken bestaan doorgaans uit lange monologen, geschreven in korte, repetitieve zinnen – het worden ook wel ‘komische klaagzangen’ genoemd. 

De dood en het vaak potsierlijke gestrompel van de mens naar dit onherroepelijke doel, staat centraal in Bernhards werk.

De voorstelling wordt gespeeld in de theaterzaal van het Badpaviljoen van Domburg, een badplaats waar van oudsher veel kunstenaars verbleven, en duurt ongeveer drie uur (inclusief pauze).

Op woensdag 24 augustus maakte Jeroen Wielaert (Radio 1) de volgende reportage over de voorstelling.


Deel deze pagina op: