Winkelwagentje

 

 

 


Zittend Meisje

“Schilderen is de bron van het leven”

Westkapelle staat symbool voor eenvoud in het leven van kunstenares Charley Toorop, dochter van schilder Jan Toorop. Dit in tegenstelling tot het mondaine Domburg en grote steden als Parijs, Londen en Amsterdam, waar zij naartoe gesleept werd door haar ouders. Haar zomers bracht zij schilderend
door in een herberg in Westkapelle, waar zij de ruige, onbedorven boerenbevolking lief kreeg. ‘Zittend Meisje’ gaat over haar relatie met een Zeeuwse boer en haar conflict tussen vrouw zijn en een leven voor de kunst.

Een oude Westkapelse boer wil dat Charley hem portretteert. Het moet een schilderij worden voor bij het ziekbed van zijn dochter, zij zat ooit model voor Charley’s schilderij ‘Zittend Meisje’. Een onwennige kennismaking tussen deze stugge man en de vrijgevochten Charley groeit uit tot een bijzondere relatie. De boer zegt en doet weinig, tot grote fascinatie van Charley. Hij heeft een rust en een aardsheid die zij mist, maar waar ze als de dood voor is.

In de loop van het stuk neemt Charley de man in vertrouwen en spreekt ze  vrijuit over haar ex-man, over haar minnaars en over de complexe verhouding tot haar ouders en eigen kinderen. De Vlaamse actrice Chris Thys speelt de rol van Charley Toorop. Zij speelde eerder tijdens het Nazomerfestival in ‘Phaedra’ en regisseerde vorig jaar ‘Kwartet’ van Heiner Müller. De rol van de boer wordt vertolkt door Jakob Beks, eerder te zien in ‘De Oranje Kasuaris’. Met ‘Zittend Meisje’ wordt een bijzonder stukje Zeeuwse geschiedenis theatraal onder de aandacht gebracht.


Deel deze pagina op: