Winkelwagentje

 

 

 


Onder het Melkwoud

“Nacht zonder maan in de kleine stad, zonder ster en bijbelzwart…”

De laatste jaren was Jan Decleir vooral in films te zien, maar tijdens het Nazomerfestival kan het publiek weer aan de lippen hangen van deze meesterverteller. Aan de oever van de machtige Oosterschelde, neemt hij ons samen met Koen De Sutter mee naar de wereld van ‘Onder het Melkwoud’. Beeldend kunstenaar Luc Deleu ontwierp speciaal voor deze plek een theater in de vorm van een gigantische containerinstallatie. Als door een toneellijst kijken we over het water, waar realiteit en verbeelding in elkaar overgaan.

Via zijn magistrale taal brengt Dylan Thomas de alledaagse beslommeringen van een kleine dorpsgemeenschap tot leven. Die alledaagsheid is meteen ook de kracht van deze ingebeelde wereld. We maken kennis met Kaptein Kat, een oude blinde zeekapitein, met Polly Garter, eeuwig rouwend om haar dode geliefde, en met Organ Morgan, die geobsedeerd is door muziek. Samen met vele andere herkenbare personages gunnen ze ons een blik in hun leefwereld, soms hilarisch, dan weer ontroerend.

Dylan Thomas is een van de belangrijkste dichters van de 20ste eeuw. Mede door zijn plotse dood in 1953, geniet hij een hoge cultstatus: John Lennon wilde zijn portret perse op de bekende hoes van ‘Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band’, het legendarische album van The Beatles, omdat de dichter een grote invloed had op zijn eigen songteksten. En niemand minder dan Bob Dylan, die als Robert Zimmerman is geboren, ontleende zijn artiestennaam aan Dylan Thomas. ‘Onder het Melkwoud’ is zijn ultieme meesterwerk. Met de keuze voor de poëtische vertaling van Hugo Claus wordt hommage gebracht aan de vorig jaar overleden grootmeester van de Vlaamse literatuur.


Deel deze pagina op: