Winkelwagentje

 

 

 


KING sweet KING

Met zijn ondernemingsgeest, temperament en vechtlust weet een bakkerszoon uit Zeeuws-Vlaanderen de kleine familiezaak van zijn vader uit te bouwen tot een grote biscuit- en snoepfabriek. Het bedrijf groeit uit tot een heus imperium en wordt de grootste werkgever in de omgeving. Als een koning regeert de stichter over zijn suikerrijk, vandaar de titel KING sweet KING. Tijdens de oorlog legt een bombardement de hele fabriek in as. Het bedrijf verhuist naar Rotterdam en floreert als nooit tevoren. Wanneer de stamvader zich terugtrekt uit het bedrijf, zorgt de opvolging voor spanning binnen de familie. Het talent van de oudste dochter staat lijnrecht tegenover de traditie dat de eerste zoon de zaak overneemt.

Actrice Julia van de Graaff dook in haar Zeeuws familieverleden en kwam samen met Gonny Gaakeer met dit project bij Theaterproductiehuis Zeelandia. Paul Pourveur schreef - geïnspireerd op de familiegeschiedenis van één van de meest succesvolle Zeeuwse industriëlen - een nieuw toneelstuk waarin feiten en fictie elkaar afwisselen. Deel één schetst de oprichting van het bedrijf aan het begin van de twintigste eeuw met als startkapitaal het geld uit een erfenis. Deel twee speelt zich af in een schuilkelder waar de drie dochters wachten op het einde van het bombardement op Breskens. De ene zus schuilt in het werk, de tweede in de Bijbel en de derde… heeft niets om in te schuilen. Deel drie is gesitueerd in het heden. De derde generatie heeft de geërfde aandelen van het bedrijf inmiddels verkocht aan een multinational. Hun kapitaal is herbelegd in andere bedrijven en fondsen. Terwijl de economische crisis toeslaat, kijkt de ene kleindochter naar de beursberichten, de tweede heeft zich helemaal gestort op Richard Wagner, de derde kijkt nostalgisch terug op wat is geweest en droomt van een museum over de glorieuze snoepfabriek.

Door het hele stuk heen loopt het personage van de man. Hij geeft vooral informatie over snoep: het ontstaan en de evolutie ervan, het effect op het sociale leven en op het menselijk lichaam. Snoep als verleider en als zoethouder, als verweer tegen – letterlijk en figuurlijk – bitterheid. Vandaar de ondertitel De Zoete Inval.

Julia van de Graaff en Gonny Gaakeer speelden eerder bij Zeelandia speelden in de succesproductie Zeeuwse Vrouwen. Stijn Westenend en Eva Marie de Waal spelen de andere rollen. Net als in Zeeuwse Vrouwen zal muziek een belangrijke rol spelen in deze voorstelling over een intrigerend stukje Zeeuwse geschiedenis.


Deel deze pagina op: