Winkelwagentje

 

 

 


Wiek

Midden in een windmolenpark bij Neeltje Jans raken drie danseressen gevangen in een arena met horizontaal ronddraaiende wieken. Het publiek zit rondom en sluit de ontsnappingsmogelijkheid af. De danseressen kunnen niet anders dan de confrontatie aangaan. De toeschouwer wordt medeplichtig gemaakt aan de onontkoombaarheid waar de danseressen in zijn beland: een gevecht van de nietige mens tegen krachten die groter zijn dan zichzelf.

Boukje Schweigman is al jaren gefascineerd door de draaibeweging. Na haar succesvolle voorstelling Wervel werkt ze daarop verder in Wiek, waarbij ze zich liet inspireren door de doorgaande beweging van molenwieken en de lichtstralen van een vuurtoren. Deze beweging hypnotiseert, werkt rustgevend, maar in het optische versnellingsmoment kan een wiek ook dreigend op je af komen. Dit is de trip waar toeschouwer en performer in terechtkomen.

Binnen het Nederlandse hedendaagse danstheater is Boukje Schweigman een groot talent. Ook internationaal wordt haar werk omarmd. In 2008 werkte Boukje in de voorstelling Walking op Oerol samen met Robert Wilson. Met vormgever Theun Mosk heeft ze een unieke theatertaal ontwikkeld, waarin beeld, beweging en muziek samenkomen in een intense beleving. Die beleving wordt in Wiek versterkt door de speciaal gecomponeerde muziek van de Middelburgse componist Douwe Eisenga. Boukje Schweigman staat bekend om haar gave het publiek mee te nemen naar een poëtisch schemergebied, waarin de zintuigen op scherp worden gezet. Wiek zette definitief de toon voor Schweigman&’s universum waarin beeld, beweging en de muziek van Douwe Eisenga samensmelten. Boukje Schweigman onderscheidt zich als maker door het creëren van surreële werelden waar je als toeschouwer letterlijk ingezogen wordt, geconfronteerd wordt met de meest wezenlijke vragen over het leven, zonder dit benoembaar te maken. 

concept en regie Boukje Schweigman 
compositie Douwe Eisenga 
decor- en lichtontwerp Theun Mosk 
performers Suzanne de Bekker, Camilla Bundel, Luana van Eekeren, Marinke Eijgenraam,Goda Zukauskaite  
regie-assistent en co-creator Swantje Schäuble 
kostuums Esmee Thomassen 
sounddesign Dennis Slot 
dramaturgie Alex Mallems 
zakelijk leiding Rachel Feuchtwang  
techniek Jurr van Diggele, Diederick Scholten, Marcel Slagter 
productie Yoni Vermeire, Mirjam Zwanenburg, Eva Banning (stage)  
educatie Anemone Oostvriesland, Rachel Schuit (stage) 
communicatie Lonneke Laurant
Productie: Schweigman& 
Co-productie: Theaterproductiehuis Zeelandia

 

Speellijst en kaartverkoop: https://www.theaterzeelandia.nl/programma/9/speellijst/wiek.html 


Deel deze pagina op: