Winkelwagentje

 

 

 Aanmelding conferentie Zeeland Nazomerfestival 2020

Van 27 augustus tot en met 7 september a.s. wordt de 19e editie van het Zeeland Nazomerfestival gehouden. Mede naar aanleiding van de nieuwe theatertekst Wie is bang, welke Tom Lanoye exclusief voor het Zeeland Nazomerfestival/NTGent geschreven heeft, wordt op 30 augustus a.s. in de schouwburg van Middelburg een conferentie georganiseerd.

Dit vanuit de Zeeuwse kernwaarden:
  • Zon, zee en rust. Zoute, zilte en zalige geneugten;
  • Culinaire en culturele hotspots.
En de actualiteit in de Nederlandse (podium) kunsten:
  • Een ander cultuurbestel na 2020;
  • Gevestigde instellingen, nieuwe (theater) makers;
  • Inclusiviteit.

Inspiratie

Door de productie Wie is bang zijn wij geïnspireerd om de conferentie te organiseren. Daarnaast zien wij het als een dag/avond van ontmoeting tussen makers, programmeurs, directies, festivals en theaters.  Terug van vakantie, aan de vooravond van een nieuw theaterseizoen. Gedurende 24 uur waarbij gesproken, gedronken en gegeten zal worden en het splinternieuwe stuk van Tom Lanoye gezien kan worden.

Opzet

Tom Lanoye spreekt een speciale column uit en poneert 10 stellingen. Deze stellingen zijn opgebouwd rondom inclusiviteit en programmering.
Hoe zit het met diversiteit in het theater? Zowel bij de casting van nieuwe producties als bij personeelsbestand van gezelschappen en theaters (inclusief bestuur – raad van toezicht).
Bij programmering wordt ingegaan op de problematiek van vele programmeurs om risicovolle producties te programmeren, de (half) lege zalen buiten de eigen standplaats, hoge opkomst bij voorstellingen wanneer dezen geprogrammeerd zijn op een festival, gezelschappen die niet (meer) in theaters spelen maar alleen nog op festivals etc.
De stellingen worden door de moderator voorgelegd aan panelleden (en de zaal).

Vermaak

Naast de conferentie bieden wij de mogelijkheid om te genieten van alle Zeeuwse zaligheden.
De bijzondere stad Middelburg met fijne hotels, goede restaurants, De Vleeshal, het Zeeuws Museum. Het programma kan uitgebreid worden met verschillende opties.

Wie is Bang

In Wie is bang maakt een ouder wordend acteurskoppel de balans op van de liefde voor elkaar en voor het vak. Als onbetwiste sterren van het gesubsidieerde theater stapten ze ooit over naar de vrije podiumkunsten. Terend op hun bekendheid wilden ze een paar seizoenen goed geld verdienen met een populaire repertoire-klassieker rond een scheldend en drankzuchtig koppel intellectuelen. Daarna zouden ze gewoon weer overstappen naar het ‘officiële’ circuit.
Daar werden ze echter nooit meer uitgenodigd. Hun andere vrije ensceneringen flopten. Alleen de scheldklassieker blijft volk trekken. Avond na avond zijn ze veroordeeld om tegenover elkaar te staan in steeds dezelfde rol.
Het enige wat wel geregeld verandert zijn hun tegenspelers. Twee jongere acteurs die het om den brode een tijdje volhouden maar die daarna, net als hun voorgangers, met ruzie verkassen. Het wordt steeds moeilijker vervangers te vinden. Dan snelt Vadertje Staat alsnog te hulp. De jongere acteurs zullen cultureel-sociaal worden betoelaagd. Op voorwaarde dat ze een buitenlandse afkomst en liefst ook een kleurtje hebben.               

De eerste kennismaking zet alle onderhuidse conflicten op scherp. Er gaapt een kloof tussen de generaties en de geslachten, en een afgrond tussen de voorliefde voor de canon en de drang naar hedendaagsheid... 

  • Is het ensceneren van klassiekers wereldvreemd of pertinent?
  • Is ons theater als kunstvorm universeel of eurocentrisch-blank-passé?
  • En is toneelspelen in tijden van Netflix überhaupt nog relevant?
                                            

Programma Vrijdag 30 augustus 2019 Locatie: Schouwburg Middelburg
13:00 -  registratie
14:00 – start conferentie
15:30 – pauze
17:00 – einde
17:15 – borrel (eventueel inchecken hotels)

18:00 – diner
20:30 – voorstelling Wie is Bang
22:30 – afterdrink

Kosten t/m borrel (inclusief tekstboek Wie is Bang gesigneerd door Tom Lanoye)
€ 75,00
Tot en met afterdrink € 140,00

Extra mogelijkheden Verblijf in Middelburg (B&B op eigen initiatief), hotels door TPZ (€ 125,00 op basis van 2 persoonskamer, incl. ontbijt en belastingen)
Zaterdag 31 augustus Arrangement De Vallei
11:00 – Tentoonstelling Nooit meer werken in het Zeeuws Museum (www.zeeuwsmuseum.nl)
Vanaf 12:00 Fietsroute Middelburg - Vlissingen Zeeuws Museum i.h.k. van het project Nooit meer werken
o.a. bezoek Machinefabriek, locatie van de voorstelling De Vallei (Muziektheater Transparant)

18:00 – Diner SOIF, Vlissingen
20:30 – voorstelling De Vallei – Machinefabriek Vlissingen
n.b. fietsen zelf huren of NS fietsen
Kosten € 60,00

Arrangement Winterreise (o.b.v. eigen vervoer)
18:30 – Maaltijd rats, kuch en bonen in Fort Ellewoutsdijk
20:30 – Voorstelling Winterreise
Kosten € 42,50

Verwerking van de persoonsgegevens
De gegevens die je aan ons verstrekt, gebruiken we uitsluitend voor de communicatie en activiteiten van dit congres. Uiterlijk drie maanden na het congres, zal Theaterproductiehuis Zeelandia jouw gegevens uit haar bestanden verwijderen. Lees hier onze volledige privacyverklaring.


Meldt zich aan voor de volgende programma-onderdelen
Extra mogelijkheden
Zaterdag 31 augustus 2019Deel deze pagina op: