ZNF 2015, de locatievoorstellingen

De vijftiende editie van jaar van ZNF is gepland van 25 augustus tot en met 5 september 2015. De drie locatievoorstellingen zijn bekend.


Saul

Saul van Rob de Graaf en David Kweksilber 
Industriële ruimte

Rob de Graaf schrijft in opdracht van Theaterproductiehuis Zeelandia een nieuw stuk geïnspireerd op de bijbelse Saul-figuur. In het boek 1 Samuel staat de levensloop van koning Saul beschreven. Als eerste koning wordt hij gezien als een tragisch figuur. Hij is gekozen tot koning en toont zich een groot leider in verschillende oorlogen, maar gaat ten onder omdat hij niet genoeg vertrouwen heeft in de God Jahwe. Het toneelstuk wil focussen op de eenzaamheid van de Saul-figuur en dat wordt ruimtelijk vormgegeven in de uitgestrektheid van een kale fabriekshal. 
Voor de David Kweksilber Big Band met zesentwintig muzikanten is de grootsheid van die locatie een bijzondere troef. De bekende acteur Dirk Roofthooft, die al vaker werkte bij Theaterproductiehuis Zeelandia, speelt de titelrol in een regie van Dick Hauser. Boudewijn Tarenskeen componeert muziek voor de David Kweksillber Big Band.


Een Zomerdag

Een Zomerdag van Jon Fosse 
Maritieme locatie bij de Zeeuwse kust

Het stuk gaat over een jonge man en zijn jonge vrouw die de drukte van de stad zijn ontvlucht en hopen aan zee tot innerlijke rust te komen. Maar de man kan zijn rusteloosheid niet bedwingen en kiest steeds vaker voor de stilte van de zee, die hij in een gammel bootje verkent. Op een dag komt hij niet meer thuis - verdronken of zelfmoord? Deze vraag houdt de vrouw voor de rest van haar leven gevangen. Ze blijft herinneringen ophalen aan die fatale dag. Haar jeugdvriendin was toen op bezoek, en is dat nu weer. Fosse laat de personages van toen en nu als vanzelfsprekend door elkaar heen lopen, waardoor het verglijden van de tijd en hoe het grote verdriet daarin maar niet kleiner wil worden, minutieus wordt beschreven. 
De Zeeuwse kust biedt veel mogelijkheden om dit stuk van Jon Fosse met een grote meerwaarde te spelen op een maritieme locatie. De nabijheid van de zee, de geur van het zilte water en de in Zeeland vertrouwde problematiek van mannen die vermist blijven op zee, zijn daarbij versterkende elementen. Een Zomerdag valt binnen het Nieuwe-Makerstraject van Ilmer Rozendaal. Als jonge regisseur wil ze bij Theaterproductiehuis Zeelandia de mogelijkheden van het spelen op locatie onderzoeken, zoals ze dat afgelopen festival deed met Aards Paradijs. Inhoudelijk zet ze haar zoektocht voort naar de werking van tijd als subjectief gegeven, vandaar haar stukkeuze voor Een Zomerdag waarin heden en verleden voortdurend door elkaar heen lopen. 


Soeur Sourire

Soeur Sourire van Louis van Beek 
Monumentale kerken

Deze muziektheatervoorstelling van Louis van Beek wordt de opvolger van Mathilde, zijn debuut, waarmee hij bij Theaterproductiehuis Zeelandia de kans kreeg om zich als toneelschrijver te ontwikkelen. Hij schrijft nu een nieuw stuk over een andere intrigerende vrouw. Soeur Sourire is een icoon van de jaren ’60, de zingende non die met haar hit Dominique de wereld veroverde, maar die daarna ten onder ging. Het wordt een teder portret van een tragische figuur met grote theatrale kracht. Deze voorstelling wordt door hetzelfde artistieke team gemaakt als Mathilde met Paula Bangels als regisseur en David Cantens als componist. Muziek zal dan ook een belangrijke rol spelen in deze productie.