Winkelwagentje

 

 

 


De plaatjes van Lex, 20 jaar ZNF in beeld

Download
689.4 kb | JPG
dinsdag 28 april

Dit jaar geen Zeeland Nazomerfestival. Gelukkig barsten we nog van de mooie plannen en zullen wij het komende jaar ons Theaterproductiehuis een andere invulling geven. Met als doel: veel moois, online, jouw huiskamer insturen. En zo werd onder meer deze rubriek geboren: De plaatjes van Lex, 20 jaar ZNF in beeld. Huisfotograaf Lex de Meester maakte in de afgelopen jaren honderden, misschien wel duizenden mooie foto’s van ons festival. Elke week lichten we er eentje uit en gaan we opzoek naar achtergrondverhalen. De eerste is de keuze van Lex zelf: een polonaise van matrozen bij de vloedlijn, een foto van de voorstelling Sweetheart Come, 2004. Vlak na het maken van deze foto barstte het onweer los. Lees hier het complete verhaal van Lex en de voorstelling.

Lex: ‘Dit beeld is het openingsbeeld van de maritieme opera van de jonge componiste Mariecke van der Linden die werd opgevoerd op de Westkappelse Zeedijk als openingsvoorstelling van Zeeland Nazomerfestival 2004 en staat in mijn herinnering gegrift.’ Het libretto was gebaseerd op het beroemde gedicht ‘The Rhyme of the Ancient Mariner’ van Samuel T. Coleridge. Het is een romantische ode aan de oceanen en gaat over het gevecht van een overmoedige kapitein met de zee, over verwoestende stormen, rauwe zeebonken en verleidelijke faunen. Lex: ‘Nog voor het einde barstte er een gigantisch onweer los en moest de voorstelling worden stilgelegd. Ik zat op de container, speciaal ingericht voor de pers. Gelukkig kon ik deze foto nog net op tijd maken en hierna schuilen. De foto heeft door de heftige lucht iets onheilspellends en tegelijkertijd iets ontzettend vrolijks omdat er een soort fanfare langs de kustlijn voorbij wandelt. Vlak na deze lucky shot moest het complete publiek schuilen in de ontvangsttent, inclusief toenmalig staatssecretaris voor cultuur Medy van der Laan die net als de andere genodigden helemaal doorweekt was. En dat is misschien juist de unieke charme van het buitenluchtfestival, er kan van alles, totaal onverwacht, gebeuren.’

Fotograaf Lex is een meester in het vastleggen van dit soort momenten. De compositie van zijn foto maakt het tot een iconisch beeld van hoe Zeeland Nazomerfestival het landschap in de hoofdrol plaats. Hier is dat de Noordzee zoals die alleen in Zeeland voelbaar is met links in het water de typische paalhoofden en met op de achtergrond een flard avondrood die verdwijnt achter een indrukwekkende Zeeuwse wolkenhemel. We zien een Breugheliaanse parade van zes muzikanten die als een rij blinden achter elkaar aanlopen met de linkerhand op de schouder van hun voorganger. Het lijken witte schimmen die nergens heengaan. Voor en achter hen is er alleen het zwarte basalt van de dijk, links van hen alleen de zee. Later in de opera worden ze de speelbal van bovennatuurlijke krachten op een hallucinerende reis. Dit beeld met de dreigende Zeeuwse lucht aan de horizon, vat het verhaal en hun dreigende noodlot perfect samen.

Deze foto siert niet toevallig de cover van het jubileumboek dat naar aanleiding van 10 jaar Zeeland Nazomerfestival werd uitgegeven. Ook vandaag heeft dit beeld nog niets aan zeggingskracht ingeboet.

Volgende week lichten we weer een mooi plaatje uit…

terug


Deel deze pagina op: