Vlaklanders

Vlaklanders

 


Vlaklanders

Peter Verburgt & Gerardjan Rijnders, ‘Vlaklanders’. Een duo-stuk.

Vlaklanders is een nieuw toneelstuk gaat over twee oude mannen en een jonge vrouw. De twee mannen hebben besloten om na een lang leven eindelijk uit te spreken wat er te zeggen valt. De dialoog van de twee mannen leidt tot de constatering dat hun bestaan onderwerp is geworden van de uitdijing van het heelal. Moeten ze bij elkaar blijven of juist afscheid nemen? Om de wereld te kunnen blijven begrijpen, blijkt een verwijdering noodzakelijk.

Bovendien speelt het stuk in de wereld van het theater: de twee mannen zijn oude acteurs die elkaar ontmoeten en filosoferen over het leven als theater en het theater als leven. Over het verval van het geheugen en het lot van de ouder wordende acteur. Met een jonge vrouw op de achtergrond - en soms dichterbij - die zeer goed blijft letten op wat er gaande is tussen de twee mannen.

VLAKLANDERS als duo-stuk

M. “Ze weten alles. Ze begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.”

K. “Denken ze.”

Gerardjan Rijnders is naast (ex-)artistiek leider van Globe en Toneelgroep Amsterdam vooral bekend als regisseur en toneelschrijver van tientallen stukken. Peter Verburgt schreef voor Johan Leysen in de jaren ’80 het succesvolle stuk ‘Wittgenstein Incorporated’. Vorig jaar schreef hij ‘Ik in het blauw’, een bewerking van zijn eerder stuk ‘The drowning of Mrs. Woolf’ voor De Roovers. Die gedeelde ervaring geeft mee inhoud aan VLAKLANDERS, een productie om als toneelliefhebber naar uit te kijken.

Bijzonder aan dit project is dat het tot stand komt als resultaat van een schrijf- en regie experiment. Peter Verburgt en Gerardjan Rijnders schreven Vlaklanders op basis van een onderlinge tekstuele dialoog. De twee nemen ook de regie op zich. Bedoeling is om de acteurs zo laat mogelijk in het repetitieproces met elkaar te confronteren om op die manier een zo direct mogelijke ontmoeting op het toneel mogelijk te maken.

TEKST
& REGIE Peter Verburgt & Gerardjan Rijnders  
DRAMATURGIE Alex Mallems
SPEL Titus Muizelaar, TitusTiel Groenestege & Janna Adank
GELUID
Robin Kiezebrink
LICHTONTWERP Gé Wegman
KOSTUUM
Vita Mees 
PRODUCTIE Theaterproductiehuis Zeelandia

 

01 nov Theater aan het Spui Den Haag 20u15  
02 nov Arsenaaltheater Vlissingen 20u00 * Verkoop in eigen beheer
08 nov Scheldetheater Terneuzen 20u00  
10 nov Theater Bellevue Amsterdam 20u30  
11 nov Theater Bellevue Amsterdam 20u30  Praktische info

* Voor alle verkoop in eigen beheer rekenen wij €2,50 transactiekosten per transactie.


Kaarten bestellen