Winkelwagentje

De Blinden

De Blinden

 


De Blinden

Terug

Artistiek Leider Alex Mallems over De Blinden

Als openingsvoorstelling van Zeeland Nazomerfestival 2018 belooft De Blinden een productie te worden met de karakteristieke kwaliteiten die het Zeeland Nazomerfestival kenmerken.

In de eerste plaats wordt het een voorstelling op een uitzonderlijke buitenlocatie in het landschap van Zeeland: de Napoleontische stadswallen bij de oever van het Veerse Meer. De indrukwekkende wallen versterken de inhoud van De Blinden. Ze vormen tegelijk een blinde muur die de personages houvast geeft om zich te oriënteren op die plek, maar zijn ook een barrière die hun toegang tot de stad verhindert. Als vluchtelingen zijn ze als het ware aangespoeld op het strand maar de wereld daarachter blijft door die muur voor hen onbereikbaar.

De Blinden is een voorstelling die voortbouwt op de artistieke samenwerking die Theaterproductiehuis Zeelandia heeft ontwikkeld met regisseur Josse De Pauw. RUHE gespeeld in een houtloods in de haven van Goes (ZNF2007) en Escorial gespeeld in de Grote Kerk van Veere (ZNF 2013) waren muziektheaterproducties waar De Pauw eerder samenwerkte met het Collegium Vocale om de kracht van koormuziek te combineren met teksttheater. Ook Boot en Berg, een stuk over de ondergang van de Titanic opgevoerd in Sas van Gent met een monumentale art deco stoomgenerator als decor (ZNF 2012), was een locatievoorstelling waarin verschillende disciplines elkaar versterkten: livemuziek, acteren, zang, teksten projecties. Bij De Blinden zal dit opnieuw het geval zijn met speciaal voor het Collegium Vocale gecomponeerde koormuziek van Jan Kuijken, naast gespeelde scènes met Josse De Pauw, de jonge Ghanese acteur Gorges Ocloo en de Japanse danseres Taka Shamoto.

Het Zeeland Nazomerfestival is de enige plek waar De Blinden als specifieke locatievoorstelling zal worden gespeeld in de open lucht. Deze coproductie met LOD, een muziektheatergezelschap uit Gent, zal aansluitend als internationale productie reizen langs grote theaterhuizen en festivals.  
Deel deze pagina op: