Winkelwagentje

De Blinden

De Blinden

 


De Blinden

Terug

Over Maurice Maeterlinck

Maurice Polydore Marie Bernard graaf Maeterlinck was een Belgisch dichter, toneelauteur, essayist en vertaler. Maeterlinck studeerde rechten aan de Gentse universiteit en doctoreerde in 1885. 

Tijdens een verblijf in Parijs echter kreeg hij de smaak te pakken van literatuur. In 1889 werd zijn toneeldebuut La Princesse Maleine geprezen door Octave Mirbeau, die recensies schreef voor Le Figaro, en zijn faam was meteen gemaakt.

Voornamelijk door de impact van dit werk werd hij in 1911 bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur die jaarlijks wordt toegekend aan een auteur, die, in de woorden van Alfred Nobel, het meest opmerkelijke werk met een idealistische trend heeft geschreven. Omdat hij een broertje dood had aan ceremonieën, meldde hij zich ziek en liet hij zijn Nobelprijsdiploma ophalen door ambassadeur Charles Wauters. Om deze gebeurtenis te herdenken ging een eeuw later – in september 2011 – het Gentse Maeterlinckjaar van start met allerlei manifestaties om de enige Belg aan wie ooit de hoogste literaire onderscheiding te beurt viel, te eren.

Als dichter van het symbolisme nam Maeterlinck een belangrijke plaats in de Europese literatuur in. Het symbolisme is een stroming in de beeldende kunst, muziek en literatuur die aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw opgang maakte. Het ontstaan van het symbolisme is te zien als een reactie op het rond 1850 dominante realisme en naturalisme in de kunst. Verbeeldingskracht, fantasie en intuïtie werden centraal gesteld. Het symbolisme kenmerkt zich door een sterke hang naar het verleden en een gerichtheid op het onderbewuste, het ongewone en het onverklaarbare.  
Deel deze pagina op: