Winkelwagentje

Winterreise

Winterreise

Fort Ellewoutsdijk


Winterreise

Terug

Een muzikale en tekstuele montagevoorstelling

‘Winterreise’ wordt beschouwd als het absolute meesterwerk van Franz Schubert. Als muzikale rode draad wordt er een selectie liederen uit die beroemde cyclus vertolkt door mezzosopraan Els Mondelaers. Er wordt gekozen voor een gewaagde en originele muzikale omkadering met de klassiek geschoolde accordeonist Gwen Cresens die de pianopartituur van Schubert zal omzetten naar zijn instrument.

Cresens werkte eerder al voor het Zeeland Nazomerfestival samen met Niek Kortekaas aan ‘Ship of Troy’ waar hij de barokmuziek van de bekende opera ‘Dido and Aeneas’ van Henry Purcell speelde op accordeon.

Gwen Cresens is als muzikant een grote naam binnen de hedendaagse podiumkunsten en werkte onder andere samen met internationaal bekende theatermakers als Alain Platel, LOD, maar in het lichtere genre ook met Kommil Foo. Verder leidde hij zijn eigen tango orkest Orquesta Tanguedia en trad hij als solist op samen met de Filharmonie. Het begeleiden van de Schubert liederen met accordeon biedt ruimtelijk veel meer mogelijkheden dan een vleugelpiano, waardoor de locatie van Fort Ellewoutsdijk op een veel dynamischer manier bespeeld zal kunnen worden.

De atmosfeer van totale reddeloosheid en uitzichtloosheid die Schubert oproept sluit perfect aan bij de sfeer die heerste aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die met zijn miljoenen doden in beide kampen geen overwinnaar kende, maar eerder de grenzen van het onmenselijke liet zien. Het was de eerste oorlog die op haast industriële manier gevoerd werd met gebruik van nieuwe technologieën die zonder enige ethische beperkingen werden ingezet tegen de mens: zware artillerie, tanks en vliegtuigen, gifgas, epidemie verspreidende granaten,...

De zogenaamde Grote Oorlog eindigde in een compleet zinloos loopgravengevecht waarin miljoenen soldaten sneuvelden in een niemandsland van modder en prikkeldraad. De waanzin van die oorlog wordt verklankt door de dolende mens op een laatste tocht in het oog met de dood die Schubert in zijn ‘Winterreise’ opvoert.

De concrete sfeer van de loopgravenoorlog wordt opgeroepen door een selectie gedichten die getuigen over de Eerste Wereldoorlog. Veel dichters maakten namelijk deel uit van deze oorlog als soldaat, slachtoffer of toeschouwer. De alles overweldigende ervaring leverde een aantal indrukwekkende gedichten op die behoren tot de meest intense poëzie binnen zowel het Nederlandse, Engelse, Franse als Duitse taalgebied. Deze zullen aangevuld worden met ander persoonlijk materiaal zoals brieven en verhalen van frontsoldaten, getuigenissen en dagboekfragmenten. Ook de teksten in deze voorstelling zullen vertolkt worden door vrouwen, omdat de twintig miljoen dode soldaten evenveel moeders en echtgenotes achterlieten die de pijn en het leed van de gesneuvelde geliefden de rest van hun leven meedroegen. Simone Milsdochter en Mieke De Groote, twee actrices die tekstgevoeligheid combineren met muzikaliteit, zullen de gekozen oorlogsfragmenten op een heel persoonlijke manier brengen.
Deel deze pagina op: