Winterreise

Winterreise

Fort Ellewoutsdijk


Winterreise

Winterreise. Over de waanzin van oorlog.

In 2018 zal het einde van de Grote Oorlog die het oude Europa in puin legde, een eeuw achter ons liggen. Zeeland werd meer dan de rest van het neutraal gebleven Nederland geconfronteerd met die Eerste Wereldoorlog: het ving een massale stroom vluchtelingen op en de grens met België werd afgesloten door de zogenaamde ‘dodendraad’, een hoogspanningskabel die overstekende mensen elektrocuteerde. Maar de gruwel van deze alles vernietigende oorlog bleef Nederland grotendeels bespaard.

Met ‘Winterreise’ land wil Zeeland Nazomerfestival stilstaan bij die oorlogsherdenking met een beeldende muziektheaterproductie van Niek Kortekaas op locatie in het indrukwekkende Fort Ellewoutsdijk. Dit Scheldefort werd na de afscheiding van België ooit gebouwd om de vaarweg naar de haven van Antwerpen te beheersen, maar heeft nooit echt gefunctioneerd. Er werd nooit een schot gelost omdat Nederland in 1839 België als staat erkende. Beide landen voerden daarna een neutraliteitspolitiek. De laatste kanonnen werden in 1918 uit het fort verwijderd.

De zinloosheid van de bouw van Fort Ellewoutsdijk, kan een metafoor zijn voor de zinloosheid van oorlog. In ‘Winterreise’ wordt er vanuit verschillende standpunten vorm gegeven aan de waanzin van oorlog. Regisseur en scenograaf Niek Kortekaas maakte eerder voor Zeeland Nazomerfestival memorabele voorstellingen als ‘Ship of Troy’ op Neeltje Jans (ZNF 2001), ‘De Storm’ in de Wilhelminapolder (ZNF 2009) en ‘Trojaanse Vrouwen’ in de voormalige veerhaven van Perkpolder (ZNF 2011). Ook nu versterkt hij met een aantal beeldende ingrepen de kracht van Fort Ellewoutsdijk als theaterlocatie. Hij werkt daarvoor samen met de bekende Middelburgse kunstenaar Piet Dieleman die zijn eigen beeldtaal zal toevoegen aan de beleving van het fort.

Regie| Scenografie | Licht Niek Kortekaas
Dramaturgie | Bewerking teksten Alex Mallems
Componist Franz Schubert
Spel Simone Milsdochter & Mieke De Groote
Zang Els Mondelaers
Muziek Gwen Cresens
Beeldend kunstenaar Piet Dieleman
Productie Theaterproductiehuis Zeelandia
locatie Fort Ellewoutsdijke

Praktische info

Try-outs: 21 & 22 aug.
Premiere: 23 aug.
overige data: 24,25,27,30,31 aug. & 1 sep. 
Aanvang: 21u00. Tussen 20u15 - 20u45 heeft u de gelegenheid (een deel van) het fort te bezichtigen.
Duur: 01u30
Locatie: Fort Ellewoutsdijk
prijs: tot 1 juni €24,50 | CJP €22,-
try-outs: tot 1 juni €17,50
Let op! Wij hanteren €2,50 transactiekosten per bestelling. Deze kosten worden aan het einde van het bestelproces automatisch toegevoegd aan de betaling.
Dringend advies: Neem de festivalbus. Indien u op eigen gelegenheid komt, verzoeken wij u de aangegeven route te volgen en het dorp Ellewoutsdijk te ontzien.
Kaartverkoop: Start op 1 mei 2018


21 Aug22 Aug23 Aug24 Aug25 Aug27 Aug30 Aug31 Aug1 Sep


Overzicht kaarten