Winkelwagentje

Norway.Today

Norway.Today

Igor Bauersima


Terug

Norway.Today

Julie en August kennen elkaar via internet. Beide lijden ze onder een groot gevoel van leegte. Ze beramen het plan samen uit het leven te stappen door in Noorwegen van een 600 meter hoge klif te springen. Gebaseerd op waargebeurde feiten vertaalt deze voorstelling de leefwereld van jongeren vandaag.

De twintigjarige Julie ontmoet August (19) via het internet. In de anonimiteit van de chatroom ontdekken de twee dat ze zielsverwanten zijn. Het leven zou de twee jonge mensen toe moeten lachen, toch lijden ze onder een groot gevoel van leegte. Ze besluiten samen uit het leven te stappen door in Noorwegen van een 600 meter hoge klif te springen. Ze maken eerst nog een gepaste videoboodschap voor hun nabestaanden. Maar dan ontwikkelen hun laatste dagen zich anders dan gedacht...

In 2000 schreef Igor Bauersima met ‘Norway.Today’ een toneelstuk dat de tijdsgeest van het nieuwe millennium perfect aanvoelde. Gebaseerd op waargebeurde feiten vertaalt dit stuk de leefwereld van jongeren vandaag. Hun omgang met internet en de nieuwe media waardoor de grenzen tussen het echte leven en de virtuele realiteit vervagen, is een uiterst actueel thema. In deze productie wordt gebruik gemaakt van video om een beeldtaal te vinden die aansluit bij de wereld van het stuk.

‘Norway.Today’ is een van de meest gespeelde stukken van de 21ste eeuw. Igor Bauersima heeft op een herkenbare manier het levensgevoel van jonge mensen tot een thema gemaakt waardoor het stuk ook jongeren aanspreekt. Op een absurd-komische manier refelecteert hij over zin en zinloosheid van het bestaan in een zelfmoordverhaal dat gaat over de moed om te leven.

Met ‘Norway.Today’ richt Theaterproductiehuis Zeelandia zich op een jong publiek én op volwassenen met belangstelling voor de leefwereld van jonge mensen vandaag.

Theaterproductiehuis Zeelandia brengt voor deze productie jonge getalenteerde makers samen. Eva Line de Boer studeerde vier jaar geleden af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Zij werd bekroond met de Ton Lutz Award voor de meest veelbelovende afstudeerregie met ‘Euphoria’ en met de René Lobo Stok voor lef, durf & moed van de Toneelacademie Maastricht in 2014. In 2016 won zij de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs voor haar productie ‘Dit gebeurt allemaal tegelijk’. Haar werk wordt getypeerd door ‘stilering van gedrag’, wat helemaal aansluit bij de kern van ‘Norway.Today’. Joost Koning en Ayisha Siddiqi zijn dit jaar afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Koning speelde twee jaar geleden bij Theaterproductiehuis Zeelandia in ‘Maat voor Maat’ van Shakespeare. Siddiqi werkte eerder al samen met regisseur Eva Line de Boer.

tekst Igor Bauersima
vertaling Tom Kleijn
regie Eva Line de Boer
dramaturgie Alex Mallems
video/licht Tim Vermeulen 
kostuums Manuela Villanova
spel Joost Koning en Ayisha Siddiqi
geluid Harpo ’t Hart
productie Theaterproductiehuis ZeelandiaDeel deze pagina op: