Winkelwagentje

Douwe Eisenga

Douwe Eisenga

 


Terug

Douwe Eisenga

Douwe Eisenga speelt zijn album For Mattia

Pianist en componist Douwe Eisenga maakt sprankelende muziek voor sprankelende geesten, een hypnotiserende mix van ritmiek, omfloerste melodieen en meeslepende lyriek. Eerlijke, down to earth mensenmuziek. Vaak ingetogen en sober met een grote, stille kracht: de onderhuidse melodieen kerven zich in de ziel van de luisteraar. Op 13 april 2019 verscheen zijn solo debuutalbum For Mattia.

Al vijftien jaar trekt zijn muziek wereldwijde aandacht. Hij werkt samen met de Britse schrijver David Mitchell, met de Amerikaanse choreografe Claudia Schreier (composities voor drie balletten), de Italiaanse harpist Assia Cunego en het Russische Moscow Contemporary Music Ensemble. Dichter bij huis schrijft Eisenga muziek voor harpist Lavinia Meijer, pianisten Marcel Worms, Jeroen van Veen en Gerard Bouwhuis, Cello Octet Amsterdam, Slagwerk Den Haag, theatermaker Boukje Schweigman en Aurelia Saxofoon Kwartet. Zijn muziek was en is te horen op belangrijke festivals als Oerol, Festival over’t IJ, International Beethoven Festival in Chicago en International Minimal Music Festival in Kassel. Hij behoort tot de belangrijke en meest gespeelde hedendaagse componisten van Nederland en wordt gevraagd om muziek te componeren voor speciale gelegenheden, zoals de herdenking van de Watersnoodramp en de Nationale Viering van de Bevrijding.

Eisenga beperkt zich niet tot een genre, getuige o.a. een requiem, een opera en een op de muziek van Pink Floyd geinspireerde symfonie. Zijn muzikale DNA is ook geworteld in de rock, pop en wereldmuziek. Al deze invloeden, gecombineerd met barok en het minimalistische en repetitieve van Glass, vinden hun weg in de stukken van Eisenga.

In 2017 neemt Eisenga het acht minuten durende For Mattia op. Dit stuk schrijft hij op verzoek van de ouders van een jonge vrouw die ervoor kiest haar leven te beeindigen. In de liefdevolle compositie verwerkt hij Mattia’s naam en de sfeer van haar favoriete muziek. Het is onbedoeld het startpunt voor een razendsnelle carriere als concertpianist: een groot publiek wil het prachtige stuk door Douwe zelf zien worden uitgevoerd. Dit ontroerende lied zonder woorden eindigt in 2017 (nr. 53) en 2018 (nr. 49) hoog in de Hart & Ziel Lijst met de volgens luisteraars van Radio 4 meest populaire 300 klassieke meesterwerken.Data: 31 aug, 4,5 & 6 sep.   
Aanvang:  19u00 
Duur: 90 min. incl. pauze
Locatie: verzamelen festivalhart 
Prijs: €25,00 incl. bubbels en fingerfood

Klik hier voor kaartverkoopDeel deze pagina op: