Winkelwagen
Zoeken
lees meer
Een aangrijpend verhaal vol prachtige muzikale bewerkingen met invloeden uit de electronica, soul, gospel en hiphop.

Een zoektocht van danseres/zangeres Anne-Fay Kops en filmmaker Felix Kops naar de verhalen en geschiedenis die binnen de familie nooit zijn doorgegeven. Anne-Fay en Felix reizen de, door slavernij ingezette, diaspora af van hun voorouders in tegenovergestelde richting. Een muziek theaterconcert over racisme, white privilege en de koloniale erfenis.

Deze indrukwekkende muzikale voorstelling was te zien in Podium ‘t Beest en poppodium De Spot tijdens ZNF 2021. Een korte terugblik.

'Urgente verhalen. Betekenisvol en stof tot nadenken. Confronterend. Ontroerend. Maar vooral powerful. Over roots, racisme, verleden, durven, eigen zijn, liefde en zoveel meer.' aldus een bezoeker over reaspora

Over Reaspora

Als kinderen van een half Nederlandse, half Surinaamse moeder en een Nederlandse vader, zijn Anne-Fay en Felix Kops geboren met een ‘wit’ voorkomen en een gemengde afkomst, met weinig kennis over hun verleden. Samen volgen ze de voetsporen van hun familie en voorouders de hele wereld rond.

Ze maken een voorstelling over roots vol vraagtekens met songs en dans. Verhalen over slavernij stromen door je bloed, maar zijn nooit verteld door je familie. Hoe ontdek je je familieverleden als de Nederlandse geschiedenisboeken maar één kant van het verhaal vertellen? Wat mag je met gemixt bloed wel en niet als je profiteert van wit privilege?

Anne-Fay en Felix reisden van Nederland via Aruba & Curaçao naar Suriname en Ghana, op zoek naar sporen van hun afkomst. De mensen, hun verhalen en de muziek van deze reis stoppen zij in dope tracks vol hiphop, soul, gospel, elektronica en traditionele stijlen uit de landen van hun voorouders. Iedere track heeft een bijzondere muziekvideo in de stijl van Beyonce en met een maatschappijkritische boodschap. De songs werden in Nederland tot een album samengebracht met producers Morgan Avenue (S10, Naaz) en Jeremia Jones (Ed Sheeran, Nicki Minaj).

Reaspora in de pers

PZC 1 sep 2021:

De teksten zijn onvermijdelijk zwaar. De kracht van Anne-Fay is dat ze ook zichzelf niet spaart. Zeker niet in het nummer I am racist, geschreven toen ze merkte dat ze ook zelf niet vrij is van vooroordelen. ,,De essentie van het probleem is dat we er niet over durven te praten. We ontkennen liever dat we soms zo denken.”

Ondanks de beladenheid ervan is het niet het thema waarmee Anne-Fay de meeste indruk maakt. Dat is haar veelzijdige stem, die elke stijl moeiteloos lijkt aan te kunnen en keer op keer verrast. En net als je denkt dat je al haar klankkleuren hebt gehoord, blaast ze met Minefield alles en iedereen omver.

Lees de complete recensie hier.

Anne-Fay volgen?

Houd de webiste en socials van Anne-Fay in de gaten voor actuele informatie en tourgegevens. Kijk op: https://wijzijndox.nl/maker/anne-fay-kops/